Martijn de Boer

beeldend kunstenaar

Hobo Fishing Kit – 13 oktober 2011

Als kind ging ik twee keer met mijn ouders en zusje op vakantie naar Zweden. Een geweldig land, ik kan me nog veel dingen goed herinneren. Onder andere een bezoekje aan de Mora messen fabriek, waar ik een mooi houtsnijmes kreeg. Dat mes heb ik nog steeds en ik gebruik het regelmatig.

Een maand of twee geleden heb ik bij Nuk Knives twee nieuwe Mora messen gekocht.

Mijn eerste projectje was het maken van een tuigenrekje om te vissen. Ik heb altijd een setje visgerei bij me in de rugzak, maar dat bleef maar stukgaan. Een plastic rekje bleek te breekbaar, het knapt in no-time. Ik had ook nog een houten rekje, maar dat had weer geen uitstekende randen, waardoor de dobber steeds kapot ging. Ik kwam op dit:
Tuigenrekje 1

Na het testen van mijn eerste tuigenrekje, kwam ik er achter dat voor het vissen een ander model handiger is. Dus na enig denken versie twee gemaakt: een handmolentje met een spoeltje. Links is het handvat, met daarin een opbergvakje (met een houten stop) voor haakjes, loodjes enz.

Achteraf kon het allemaal nog wat beter: het vakje links moest aan de kopse kant van het handvat en de spoel rechts kon een stuk kleiner.

Schetsje van versie 3:

Een weekje verder en versie 3 was gesneden.

Toen moest het geheel natuurlijk getest worden en heb ik een middagje gevist met de hobo-handmolen. Het ging eigenlijk prima, beter dan ik had verwacht. Ik moet wel bekennen dat ik door een paar sportvissers ben uitgelachen, aan de andere kant leidde mijn handmolentje wel tot veel gespreksstof.

Ik heb gevist in een diep kanaal, diepte ongeveer 2.30 m. Daar is de hobo-set het minst voor geschikt, omdat de afstand tussen dobber en haakje/lood te groot wordt om goed te kunnen werpen, met als resultaat dat het tuigje vaak in de knoop raakt. Op een gegeven moment had ik het onder de knie en kon ik ongeveer 4 meter werpen. Ik weet zeker dat dit beter gaat als het water ondieper is, dan moet je 6-7 meter halen.

Ander minpunt was de behandeling met lijnolie, dat is achteraf volkomen ongeschikt. Lijnolie dringt te diep in het hout, waardoor er geen beschermend (en glad) laagje ontstaat. Bij een lak krijg je dat laagje wel. Ik heb de lijnolie afgeschuurd en vervang die. Het geheel, en vooral de spoel, moet perfect glad zijn om goed te kunnen werpen.

Verder moest er een polsbandje aan het handvat komen, en daaraan ook een touwtje naar het dopje, zodat je die niet kwijtraakt. Het polsbandje is nodig omdat het geheel zo licht is, dat een grote vis het zo meetrekt. Het is handig als je dan het polsbandje aan een haring (of stokje) kunt bevestigen en hem zo kunst vastzetten.

Ik zat ook te klooien met loodjes. Die zaten los in het vakje onder de stop en schoten alle kanten op. Heb ik iets op bedacht: de loodjes aan een stukje visdraad knijpen en zo heb je een stringetje loodjes dat je niet snel kwijtraakt.

Het eindresultaat van mijn Hobo Fishing Kit versie 3:

Ik was erg blij met het resultaat. Maar mijn euforie werd in één keer verpest toen ik erachter kwam dat zoiets al lang bestond. Te koop voor £69.99 bij http://www.a-finlay-primitive-crafts.com/hobo.html. Ach ja, zo zie je maar weer, alles is al bedacht…

Een ander slecht bericht volgde snel: ik had een kleine vispas gekocht om mijn kitje te testen en voor de zekerheid een mailtje naar Sportvisserij Nederland gestuurd om te vragen of het legaal was. Dat bleek niet zo te zijn. Helaas, alweer pech. Vissen mag alleen met een ‘stok of roede’, dit viel daar niet onder. Ik mag blij zijn dat ik geen boete heb gekregen voor stropen.

Met dank aan het Nederlands Bushcraft Forum voor alle tips, feedback en suggesties.

8 Reacties op “Hobo Fishing Kit – 13 oktober 2011

 1. David 23 januari 2013 om 1:17 pm

  Hoi, ik zou ook zo een handmolentje in mijn survival kit willen steken maar ik ben niet zo handig met hout. Mag ik je vragen hoe je die laatste versie stap voor stap hebt gemaakt en het gereedschap dat je er voor gebruikt hebt. Vooral het uithollen snap ik niet goed.

  Mvg

 2. David 24 januari 2013 om 1:13 am

  Dankje Martijn maar nu zit ik nog met een paar vraagjes wat is de grootte van speedboor die je gebruikt hebt en wat was de diameter (buitenkant van het holle gedeelte) en lengte van je handmolentje. En kan je een speedboor met de grootte die jij gebruikt hebt gewoon gebruiken op een normaal boormachine of heb je er een specifiek toerental voor nodig. En nog 1 belangrijk vraagje, welke lak gebruikte je?

  Mvg

  • Martijn de Boer - beeldend kunstenaar 24 januari 2013 om 3:15 pm

   Dag David,

   De speedboor was 2,5 cm, de buitendiameter van het holle gedeeltje ongeveer 3,5 cm. De lengte van de molen is 13 cm.

   Ik heb een normale boormachine gebruikt, zonder toerental-instelling. Het makkelijkst is voorboren met een normale houtboor, zodat de speedboor dat gat geboorde kan volgen. Een goed stuk hout zonder knoesten is ook beter.

   Voor de lak heb ik eerst lijnolie gebruikt, maar dat werkte niet. Aan de waterkant gingen de houtvezels toch open staan en kon de vislijn niet goed aflopen. Later heb ik het gebeitst met mahoniebeits en afgelakt met 3 lagen transparante buitenlak. Dat werkte prima.

   Met groet,
   Martijn

   • David 28 januari 2013 om 11:36 pm

    Bedankt Martijn maar tijdens het maken ervan stuitte ik alleen maar op nog meer vraagjes. :P
    Hoe heb je de binnenkant zo mooi glad gekregen en gelakt? Mij lukt het maar niet met een kleine vijl… Met de speedboor kreeg ik het einde van de holte ook maar niet mooi afgewerkt.

    Mvg,
    David

    Mvg

   • Martijn de Boer - beeldend kunstenaar 29 januari 2013 om 4:02 pm

    Hoi David,

    Ik neem gewoon een stuk grof schuurpapier en rol die op. En dan maar draaien. Het einde van de holte is bij mij ook vrij grof, maar dat vond ik niet zo erg.

    Met groet,
    Martijn

 3. David 30 januari 2013 om 9:54 pm

  Hoi Martijn, Ik heb het wat uitgesneden met mijn mora maar ik sneed per ongeluk te diep en maakte de holle opbergruimte open, hoe kan je dit het best voorkomen?

  Mvg,
  David

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s