Martijn de Boer

beeldend kunstenaar

Genevieve van Helden – Die Blaue Stunde – 2012

Een gesprek met Genevieve van Helden in haar atelier ‘Die Blaue Stunde’ aan de Bisschop Zwijssenstraat in Tilburg.

De Blaue Stunde is de overgang tussen de ochtend en de dag, voor Genevieve van Helden een symbool voor de vergankelijkheid. Haar kleine atelier in het voormalig klooster zusters Franciscanessen is helemaal cyaan geschilderd, een kleur tussen blauw en groen in. Volgens het Vaticaan is cyaan de kleur van de luiheid. Haar atelier is zowel een experiment als een reactie op de ruimte, gevuld met de geschiedenis van de religie en het lijden.

Genevieve van Helden is betoverd door Afrika en de Afrikaanse cultuur. Naar eigen zeggen is ze in Afrika besmet met de ‘ziekte van geluk’. ‘Er is leven na armoede’, vertelt ze. Ondanks die armoede bestaat er geluk, iets dat voor westerlingen onbegrijpelijk is. Het is een vloek die rust op de westerse cultuur, een cultuur verpakt in vooroordelen: ‘het stuk dat je niet kent, waar je pijn van hebt of boos van wordt, is juist het boeiendste van het leven.’

Opgenomen tijdens Cultuurveld Tilburg, 21 november 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s