Martijn de Boer

beeldend kunstenaar

Tilburg gaat Eco – Aflevering 4: Stadse Bijen

Tilburg gaat Eco – Aflevering 4: Stadse Bijen, imkers en ander bijenvolk – juli 2012

Er is veel aan de hand in Tilburg op ecologisch gebied. Groen schijnt een toverwoord te zijn. Veel mensen hebben behoefte aan een nieuwe manier van samenleven, waarin duurzaamheid een grotere plaats inneemt.

In de serie ‘Tilburg gaat eco – gesprekken met milieubewuste mensen’ gaat documentairemaker Martijn de Boer op zoek naar het verhaal achter de drang naar verandering. Wat beweegt deze Tilburgers en wat doen zij om hun doel te verwezenlijken?

In aflevering 4 gaan we langs bij twee imkers in Tilburg. Je zou verwachten dat bijen vooral in buitengebieden gehouden worden, maar de tijden zijn veranderd: het nieuwe gebied voor deze insecten is nu de stedelijke omgeving. Op het platteland is alleen nog maar gras en mais te vinden, bloemen worden steeds schaarser. Het gaat slecht met de bijen.

Bij Lia Molenschot, eigenaresse van een winkeltje in de wijk Korvel, kun je honing kopen die grotendeels is geoogst uit de achtertuintjes van Tilburgers. Door de bijen van stadsimker Marcel Horck, van Beezzzz imkerij.

Marcel Horck is professioneel imker en zet zijn bijen vooral in voor de bestuiving. We ontmoeten hem op de Open Imkersdag in Stadshoeve de Tuin. Geld verdienen aan honing doet hij amper, hij rijdt zijn 150 bijenvolken naar telers door heel de regio en verdient daarmee zijn boterham.

Gepensioneerd leraar Jacques Reijnen hoeft niet te leven van zijn bijen: voor hem is het puur een passie. Hij leidt ons rond in zijn tuintje in Tilburg Noord, waar hij onder een afdakje zijn bijenvolken heeft staan.

2 Reacties op “Tilburg gaat Eco – Aflevering 4: Stadse Bijen

  1. Mac61 21 oktober 2012 om 7:46 am

    Het is inderdaad zo dat de Bijen meer gevarieerd en onbespoten voedsel in de stedelijke omgeving kunnen verkrijgen. Is het misschien niet een goed idee, dat mensen die een plekje in hun (bloemrijke) tuin over hebben voor een bijenkas , die ter beschikking stellen aan een Imker ? Dan hoeven ze zelf niets te doen , maar dragen wel bij aan het welzijn van de Bij ( met een potje honing als beloning? )

  2. Mac61 21 oktober 2012 om 7:54 am

    Heb je geen plaats of wil je geen bijenvolk in de tuin maar wil je wel bijdragen aan hun welzijn, steun dan via : http://www.bijenstichting.nl of adopteer financieel via : http://www.adopteereenbijenvolk.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s