Martijn de Boer

beeldend kunstenaar

Tilburg: het einde van Ruimte-X – 6 april 2012

Na 13 jaar sluit Ruimte-X aan de Telexstraat in Tilburg haar deuren. Drijvende kracht Ernest Potters (1953) vertrekt.

Ter afsluiting van 13 jaar Ruimte-X was er op 6 april 2012 een surpriseprogramma met tal van gerenommeerde dan wel beginnende kunstenaars, performers en muzikanten, samengesteld en gepresenteerd door Leonard en Jeroen.

Ernest Potters wilde graag nog een aantal jaren doorgaan, om de sleutel op een correcte manier door te kunnen geven aan iemand anders. Dat werd hem vanwege de bezuinigingen niet gegund. Ruimte-X is hiermee het zoveelste kunstenaarsinitiatief dat valt in Tilburg. Bioscoop Cinecitta trekt nu in het pand, er komen drie nieuwe filmzalen. Potters is daar blij mee: “Ik heb begrepen dat de benedenruimte een soortement van Ruimte-X wordt.”

Ruimte-X was een (kunstenaars-)initiatief dat de productie en presentatie van fotografie, film, audio-visuele, nieuwe mediakunst en letteren initieerde, stimuleerde en assisteerde. Dichter Nick J. Swarth beleefde nooit veel plezier aan Ruimte-X, maar werd er altijd “dwangmatig heengetrokken”. Hij is nu bang dat hij veroordeeld is zijn avonden in Café Weemoed door te brengen.

Volgens Jan Doms (beeldend kunstenaar) is het jammer dat Ruimte-X er in deze hoedanigheid niet meer zal zijn. Goed nieuws ziet Jan Doms ook: “Ik heb hem heel netjes gezegd: schei toch uit met die onzin en ga gewoon fotograferen.”

Esther Porcelijn (Stadsdichter Tilburg) zegt in Ruimte-X begonnen te zijn en ziet Ernest Potters als de directe aanleiding tot haar stadsdichterschap. Volgens haar was hij “de programmeur van het obscure uit Tilburg. Alles dat mensen nog niet kennen en misschien opeens dan best wel bekend wordt, dat veroorzaakt hij. Ik ben benieuwd of iemand dat gaat overnemen.” Misschien hoeft ze zich geen zorgen te maken. Op de vraag of Ernest Potters kunstenaars wegwijs blijft maken, zegt hij “Ik wil altijd mensen helpen. Ik ben Katholiek, dus ik moet de armen helpen.

Tine van de Weyer (PVDA Tilburg) betreurde dat de gemeente Tilburg niet officieel vertegenwoordigd was bij afsluiting. Zelf zei ze Ruimte-X vaarwel met de woorden: “Wat een tent en wat een vent.”

Aan de afsluiting werd bijgedragen door:
Leonard en Jeroen, Tom America, Dieter van den Bergh, Martin Beversluis , Carina Diepens, Ulrike Doszmann, Marleen van Esch, Martijn van Gemert, Jeroen Geurts, Jan Houben, Ko de Laat, Jeroen de Leijer, S. Lloyd Trumpstein, Kyra Nelissen, Arjan Onderdenwijngaard, Esther Porcelijn, Ellen Rijk, Line Rousseau, Roel Sloot, Luk Sponselee, T.R.A.S.H., Vloeistof, Ad Willemen en vele, vele anderen.

Ruimte-X zal gemist worden.

Film en stem: Martijn de Boer

Met dank aan: Ernest Potters, Nick J. Swarth, Jan Doms, Leonard en Jeroen, Esther Porcelijn, Martin Beversluis, Tine van de Weyer en Chris van de Ven.

Website Ruimte-x:
http://www.ruimte-x.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s