Martijn de Boer

beeldend kunstenaar

Sterren kijken in Tilburg tijdens de sterrenkijkdagen 2012

Sterren kijken in Tilburg: Observatorium de Tiendesprong

Op 2 en 3 maart 2012 waren de landelijke sterrenkijkdagen. In Tilburg stelde amateur-astronoom Ton Spaninks zijn sterrenwacht open voor het publiek. De schuur in zijn achtertuin is omgebouwd tot observatorium, compleet met een draaibare koepel: Observatorium de Tiendesprong.

Ton Spaninks houdt zich voornamelijk bezig met het registreren van zonnevlekken en protuberansen (zonnevlammen, ofwel uitbarstingen van waterstofgas in de chromosfeer van de zon), daarnaast onderzoekt hij het aardmagnetisch veld (magnetisme). Zijn registraties en waarnemingen worden regelmatig gebruikt door beroepsastronomen en kunnen live gevolgd worden via zijn website.

Ton Spaninks is bestuurlid van de astronomische vereniging WEGA uit Tilburg. Tijdens de sterrenkijkdagen waren ook amateur-astronomen Wil van der Veer (Berkel-Enschot) en Bart van Pelt (Tilburg) aanwezig om hun passie over te dragen aan de bezoekers.

Er was helaas één minpuntje: het was zwaar bewolkt, waardoor er vrijwel niets te zien was. Ondanks al de techniek is het weer nog altijd de grootste vijand van de astronomen.

Website Observatorium de Tiendesprong

Website astronomische vereniging WEGA Tilburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s