Martijn de Boer

beeldend kunstenaar

de Oostplas – een stuk natuur gevangen tussen Goirle en Tilburg (2011) – documentaire

de Oostplas – een stuk natuur gevangen tussen Goirle en Tilburg (2011) – documentaire

‘de Oostplas’ is een korte documentaire over een gebied pal ten zuiden van de snelweg A58, zo’n beetje de scheiding tussenn de gemeenten Tilburg en Goirle. Het is een zandafgraving van ongeveer een kilometer breed, uitgegraven ten behoeve van die snelweg.

De Oostplas kent vele namen: de put van Heel, de put van Casteren, de Nieuwe Ruischvoorn en de Hoge Wal. De eerste twee zijn de namen van de bedrijven die het meer hebben uitgegraven.

De Oostplas is een plek waar veel recreanten komen. Het heeft zelfs een (soms gedoogd) naaktstrand. Er wordt veel gevist en gedoken. Aan de westzijde grenst de woonwijk ‘de Hoge Wal’ (gemeente Goirle).

Het meer wordt aan de zuid- en oostkant omzoomd door het meanderende riviertje de Leye. Ten zuiden daarvan ligt een klein reservaat, het ‘reservaat Abcoven’ en een bijzonder stukje moerassig bos: een elsenbroekbos. Het is maar een paar voetbalvelden groot, maar huist een opmerkelijk groot aantal dieren, zoals buizerds, spechten, bunzingen, hazen en reeen. In de zomer veel vlinders en insecten, maar ook een flinke populatie weidebeekjuffers.

Het reservaat wordt aan de zuidkant ingeperkt door een stuk akkerland en daarna de Beekse Bergen. Het is gevangen tussen twee gemeenten en kan geen kant op.

Dit gebied heb ik ongeveer twee maanden lang bezocht, enkele malen per week, in de vroege lente. Ik was gefasineerd door de kracht van de natuur, die zich weet te handhaven in zo’n beperkt stuk land en onder zoveel belemmeringen.

Film en montage: Martijn de Boer
http://www.martijndeboer.com

Muziek: Charles Koechlin

Met dank aan:

Gemeente Goirle
Gemeente Tilburg
Gemeentearchief Tilburg
Waterschap de Dommel
Stadsmuseum Tilburg
Staatsbosbeheer
Heemkundekring Goirle
Cubra.nl
naakstrandje.nl
duikerslog.nl

Mijn eerste documtaire en poging tot een langere film. Mede mogelijk gemaakt dankzij breedband internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s